keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Syksyn viileys

Jos eilen olikin syyskuun ja syksyn ensimmäinen päivä, oli tänään ensimmäinen syksyinen päivä. Eilen oli vielä lämmintä ja mahdollista ulkoilla t-paidassa, tänään oli toisin. Kävimme aamulenkillä t-paidoissa (silloin ei kyllä ollut kovin kylmä) ja lähdimme kaupungillekin vähissä vaatteissa. Onneksi otin mukaan huivin, joka lämmitti edes vähäsen. Puolilta päivin alkoi olla todella viileää (kuulostaa ihan siltä, että jääkausi olisi tullut) ja ottaessani Antonia kädestä huomasin, että yleensä niin lämminverisen miehen sormet olivat aivan jäässä. On siis taas aika tottua siihen, että pitää laittaa vaatteita muutama kerros, että pärjää.

Onneksi vaatteiden lisäksi on myös muita lämmittäviä asioita, kuten kotisohva ja viltti, jumppaaminen lasten kanssa ja keittoruoka. Tein tänään yhden lempi pikaruokani, nimittäin jauhelihakeiton. Koska se on niin kätevä ja nopea valmistaa ja maistuu mielettömän hyvälle (siis sellaiselle perusruoalle), että jaan sen tässä kaikille. Olen löytänyt tämän joskus jostain ilmaislehdestä, todennäköisesti siitä K-kaupoista saatavasta ruokalehtisestä ja säästänyt leikatun lärpäkkeen ruokakansiossani. Lämmintä ja hyvää!

Nopea jauhelihakeitto neljälle (yritän muistaa ainekset ulkoa)

1 litra vettä
fondia (yksi sellainen pieni valmiskuppi)
2 dl perhospastaa (toki muukin käy), värillisestä tulee kaunista
250 g jauhelihaa (vähärasvainen nauta on varmaan tähän parasta)
mustapippuria
pakasteesta pussillinen keittojuureksia (sellaista, jossa on purjoa)
2 rkl tomaattisosetta
oreganoa
päälle tuoretta basilikaa

Kiehauta vesi, lisää fondi. Keitä pastaa noin 7 minuuttia. Ruskista jauheliha, mausta pippurilla. Lisää poreilevaan veteen jauheliha, keittojuurekset ja tomaattisose. Anna kiehua rauhallisesti muutama minuutti. Mausta oreganolla (tai pizzamausteella). Annostele lautasille ja koristele tuoreella basilikalla. Jos haluaa vielä lisää lämpöä, niin tähän voisi lisätä pienen nokareen punaista currytahnaa (mutta ei liikaa!). Keitto maistuu parhaalta hyvän leivän (meillä oli tänään kauppahallista ostettuja eilisiä ruissämpylöitä sekä kurkkua ja paprikaa) kanssa. Juomasuosituksena rasvaton maito tai kaurajuoma.


Olikohan siinä kaikki. Tässä toteutuu kolmen h:n arkiruoka-ajatus: helppoa, halpaa ja hyvää!

Mukavia syyspäiviä, iloista mieltä ja lämpimiä hetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti