maanantai 16. joulukuuta 2013

16. On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen, ja sanaton on sydämeni kieli...

Kuunneltiin äsken ensimmäistä kertaa tänä vuonna Vesa-Matti Loirin joululevy, josta otsikon kipalekin löytyy. Ihana levy, joka varmasti jakaa mielipiteet. Ymmärrän kyllä, jos Veskusta ei tykkää, mutta minä pidän kovasti. Loirin vanhat Eino Leinon runoihin tehdyt kappaleet ovat erityisesti lähellä sydäntä.

Tänään (vakioaloitus) oli ihana päivä, vaikka en meinaa edes muistaa, mitä tehtiin. Aamulla ainakin jokapäiväinen kalenterinavaus. Voi että, miten lapset jakaa olla siitä niin innoissaan JOKA aamu. Toisaalta olisin minäkin, jos mulla vaan olisi kalenteri.

Ennen aamupalaa aloin tehdä leipää (en tosin aamupalaa varten). Siinä menikin aikaa, sillä ensin piti hiiva ja muutama muu aine kuplituttaa, joka kesti noin 10 minsaa. Sitten alustin taikinaa käsin noin 10 minsaa ja voin sanoa, että siinä tuli ihmeteltyä, että kuinka kauan voi 10 minuuttia kestää. Taikinan varsinainen kohotus kesti puolitoista tuntia. Ohje sanoi näin, joten tottelin. Tuossa olikin hyvä aika puuhata kaikkea muuta. Leivottiin leivät Simon kanssa (joka taas pääsi rohmuamaan taikinaa). Sitten vielä leipien kohotusta puolisen tuntia ja uunissa 10 minsaa uuni päällä ja 15 minuuttia jälkilämmössä. Leipien teko kesti siis aika kauan, mutta olivat ne tosi hyviäkin. En tosin tiedä, olivatko nuo ajat oikeita, sillä ohjeessa luki, että leipiä pitää paistaa uunissa 275 asteen lämmössä. Edellisellä kerralla toimin sokeasti ohjeen mukaan ja leipomukset hieman kärähtivät. Tällä kertaa paistoin leivät 225 asteessa ja parempaa tuli. Olen aina luullut, että en osaa tehdä leipää, koska en osaa tehdä pullataikinaakaan. Viimeksi sämpylät ja nyt tämä maalaisleipä onnistuivat kyllä tosi hyvin. Jos leipien leipominen epäilyttää, niin kannattaa siitä huolimatta kokeilla, se saattaakin olla yllättävän helppoa. Takinakaan ei ole niin tahmaista kuin miltä aluksi vaikuttaa.

Iltapäivällä menimme SirkusRakkausPumPumin suunnittelukokoukseen. Tai se ei ollut varsinainen kokous, vaan koska emme päässeet sinne viime tiistaina, niin pääsimme juttelemaan tulevasta tapahtumasta tänään. Meille tarjottiin aluksi ihana kasvisateria, jossa oli mahtavia makuja, mm. punajuuripaistosta, perunaa, valkosipuli-siemenlevitettä. Slurps! Kuultiin vegaanisesta "kinkusta", joka tehdään muistaakseni gluteenijauhosta (en ole koskaan käyttänyt) ja se kuulosti mielenkiintoiselta.

Kuultiin ensi lauantaina pidettävästä jouluisesta leikkienergiajuhlasta. Päästään itsekin juhlaan mukaan, sillä tullaan sopivasti edellisenä päivänä kotiin Helsingin-reissulta. Luvassa on huimia juttuja, mm. revontulista on kadonnut värit, shamaani laulaa loitsuja, ajetaan reellä ja syödään herkkuja. Alussa on piparipaja, jännää! Muutama joululaulukin mahtuu mukaan. Moni PumPumin toiminnassa mukana oleva osaa soittaa jotain soitinta ja laulaa hyvin, joten takuu varmaa viihdykettä on luvassa. Kaiken lisäksi sirkuksen porukka on aivan mahtavaa, joten huippupäivä tiedossa.

"Kokouksessa" meni sen verran pitkään, että kun päästiin kotiin ja juttelin "hetken" äitin kanssa puhelimessa, niin olikin jo melkein iltapala-aika. Nyt lapset nukkuu, mutta meillä aikuisilla on vielä pikkusen hommaa. Pitää silittää (jep, olen päättänyt, että ennen joulua on paras olla vaatteet ja lakanat oikeilla paikoilla) ja paketoida muutama lahja. Samalla voi katsoa Perheen jalokivi -nimistä joululeffaa. Se on ihana, erityisesti talo, jossa perhe asuu, on oikea joulutalo.

Toivottavasti saadaan viikolla joku kaunis päivä. Tänään on ollut taas märkää ja mustaa. Kurjaa.

Huisin hauskaa viikkoa ennen joulua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti